Dynamic Tape

Inleiding

Dynamic tape® is een andere tape voor een andere taak. Het is gemaakt van heel ander materiaal, heeft heel andere fysieke eigenschappen en wordt heel anders gebruikt dan de stugge atletische tape en kleurrijke kinesiologische tapes.

Dynamic tape® is een zeer elastische tape die naar alle richtingen rekt en erg sterke terugveereigenschappen heeft. Het kan aan elkaar geplakt worden om de kracht te vergroten. Het strekt verder dan kinesiologische tape en heeft niet zo’n stug eindpunt.

Door dit ontwerp en de unieke visco-elastische eigenschappen werkt het als een bungeekoord; het gebruikt de lichamelijke hefbomen om een vertragende kracht te geven, waardoor het de belasting vermindert, net als het werk dat de geblesseerde weefsels moeten doen. Zodra de vertraging compleet is, wordt de energie opgeslagen als potentiële elastische energie. Dit wordt dan teruggepompt in het systeem om beweging te ondersteunen als het inkorten begint.

Op deze manier kan de tape het werk doen van zwakke, geblesseerde, of overbelaste spieren, of kan het gebruikt worden om bewegingspatronen te veranderen door het lichaam in een bepaalde richting te trekken of het tegen te werken in een andere richting. Dit kan nuttig zijn om sporttechnieken te verbeteren, de manier van lopen van kinderen met hersenverlamming te ondersteunen of de grip van iemand die een beroerte heeft gehad te ondersteunen.

Simpel gezegd biedt de tape sterk mechanische ondersteuning om het werk van geblesseerde weefsels te verminderen, zwakke spieren te ondersteunen of bewegingspatronen te verbeteren. Hierbij laat het nog steeds alle bewegingen toe, zelfs moeilijke, multiplanaire bewegingen zoals die tijdens sport of werk.

Dit is heel anders dan bij de normale neurofysiologische benadering zoals bij kinesiologische tapes. Deze richten zich op het optillen van de huid om ruimte te creëren, om zo druk weg te nemen van pijnlijke of gevoelige structuren, circulatie te bevorderen of spieractiviteit te beïnvloeden via de input naar het zenuwstelsel door de huid heen.

Dynamic tape® laat sterke neurofysiologische en circulatie-effecten zien. Dit is een fijne bonus, maar onze klinische redenering is gebaseerd op een deugdelijke evaluatie van de anatomie en biomechanica om vast te stellen welke weefsels overbelast zijn en welke fouten in de beweging hieraan bijdragen. Dynamic tape® wordt vervolgens ingezet om hierop in te spelen. Weefsels schieten niet tekort door pijn, ze schieten tekort door (over)belasting. Dynamic tape® richt zich op het extrinsiek absorberen van de belasting, waardoor het de belasting, die het lichaam intrinsiek moet afvoeren, vermindert.
Bovendien voelt men vaak geen pijn en als dat wel zo is, hangt het niet goed samen met de hoeveelheid weefselschade. Dynamic tape® kan gebruikt worden om iemand te helpen met een sleepvoet veroorzaakt door een beroerte, of om iemands golfswing te verbeteren. Door te focussen op beweging en belasting boeken we effectieve resultaten.


Materiaal

Dynamic Tape® is hoofdzakelijk gemaakt van een speciale combinatie van nylon en lycra. De compositie is niet veel anders dan die van een zwempak. Het is daarom zeer comfortabel en duurzaam, vormt zich naar het lichaam en kan ertoe gezet worden korte bochten te maken en van richting te veranderen. Het is goed ademend en het droogt snel. Het is onwaarschijnlijk dat het irritatie veroorzaakt.
Katoenen producten zijn geneigd om vocht op te nemen in plaats van vocht af te voeren. Ze blijven langer vochtig, waardoor ze minder comfortabel zijn en er meer kans is dat ze irritatie veroorzaken bij langdurig gebruik. Ze zijn bovendien minder duurzaam en rafelen sneller na het knippen.

Rek- en eindpunt

Dynamic Tape® is erg elastisch, rekt veel verder en heeft geen stijf eindpunt. Hierdoor kan het om de spier/lichaamsdelen geplaatst worden in een relatief verkorte positie terwijl de persoon nog steeds in alle richtingen kan bewegen. Dit is noodzakelijk, omdat we sterk mechanische assistentie verlangen van de tape. Net als dat je niet wilt dat een bungeekoord even lang is als de afstand naar de grond, moet ook de tape korter zijn. Op deze manier krijgt de tape de mogelijkheid om te stretchen en daarbij om de belasting te absorberen en de beweging te vertragen (assisteren excentrische contractie). Zodra de vertraging compleet is, kan de energie teruggestuurd worden. Dit ondersteunt de transformatie naar een concentrische contractie. Dit wordt nog belangrijker wanneer we de Dynamic Tape® op meerdere gewrichten aanbrengen en het dragen door meerdere vormen van beweging / drie dimensies moet bewegen. Als de tape een stijf eindpunt heeft, niet genoeg stretcht of niet zijwaarts stretcht, dan zal het niet het volledige scala aan bewegingen toestaan wanneer het in een korte positie met stretch erop wordt aangebracht.

Richting van de stretch

Zoals hierboven genoemd, is het nodig dat de tape in alle richtingen stretcht om het volledige scala aan bewegingen onverhinderd toe te staan wanneer er ingetapet wordt voor mechanische ondersteuning. Bovendien proberen we het meeste te halen uit de elastische terugslag van de tape. Als een tweede stuk over het eerste heen gaat en niet mee stretcht, dan zal dat tweede stuk het eerste stuk inklemmen en de terugslag hiervan verminderen. Op soortgelijke wijze zal een tweede stuk tape dat transversaal wordt aangebracht het bewegingsbereik limiteren, omdat het in een kort positie aangebracht wordt (een stuk tape dat bijvoorbeeld over de Achillespees geplaatst wordt met de enkel in plantairflexie zal het bewegingsbereik van de dorsaalflexie beperken). Vierzijdige stretch beweegt ook vrijer mee met de huid; dat maakt het comfortabeler en zorgt ervoor dat er minder spanningspunten zijn. Aangezien spieren niet alleen longitudinaal zijn, maar diverse hoeken van vering in de spiervezels kunnen hebben, maakt stretchen in alle richtingen het mogelijk om de bewegingen van de spieren nauwkeuriger na te bootsen.

Aanbrengpositie

Om de sterke, bungee-achtige terugslageffecten te bereiken, moet de tape aangebracht worden in een relatief korte positie. De Dynamic Tape® is speciaal ontwikkeld om het op deze manier aan te brengen zonder dat de tape het bewegingsbereik beperkt, ongeacht de activiteiten of de drager. Kinesiology- en Power-tapemethoden worden voornamelijk toegepast in een verlengde positie om de liftende werking te bereiken zoals hieronder beschreven.

Werkingswijzen

Kinesiology- en Powertapen (Rock tape®) zijn voornamelijk gebaseerd op een neurofysiologische motivering. Ze worden aangebracht op het eindpunt van het bereik met een kleine hoeveelheid stretch. Als het lichaamsgedeelte verkort, rimpelt de tape omhoog, waarbij het een licht liftende werking op de huid heeft. Het doel hiervan is de circulatie bevorderen, druk van pijngevoelige structuren af nemen en een input in het systeem verstrekken om een ondersteunend of remmend effect te creëren. Dynamic Tape® wordt op de tegenovergestelde manier aangebracht om een sterk mechanisch effect te krijgen van de elasticiteit in de tape. Het absorbeert belasting en vertraagt beweging (vermindert excentrische werklast); vervolgens pompt het de energie terug om de concentrische contractie te ondersteunen (verminderde belasting = minder pijn, minder metabolische vraag = minder vermoeidheid etc.).
Stijve tapes geven niet mee en zijn daarom ontwikkeld om beweging vast te zetten of te beperken. Bewegingsverbanden kunnen dit tot op een zekere hoogte ook doen, wanneer zij aangebracht zijn in een korte positie of met volledige stretch dankzij het stijve eindpunt. De elasticiteit kan gebruikt worden om een licht ondersteunend effect te geven in het verste bereik maar heeft beperkingen wanneer getracht wordt het aan te brengen in een korte positie, meervoudige gewrichten met driedimensionale bewegingen.

De Dynamic Tape® vertoont ook sterke effecten op de circulatie en de pijn- en besturingssystemen. Dat zijn aanvullende effecten, verkregen door de vermindering van de belasting
door het mechanische effect. Toch is het aanbrengen meestal gebaseerd op de mechanische motivatie waarbij de andere effecten meer een bonus zijn dan het doel.